Hegyesi Beáta blogja

KözÉrt

KözÉrt

Szexizmus az EFOTT-on

A "saját" fenekét markoló lány esete

2017. július 15. - Hegyesi Beáta

Az Eu több országában hangsúlyosan, törvényileg – diszkrimináció ellenes törvény, média törvény- az emberi méltóság megsértésének tekintik, ha a női testet mint szexuális tárgyat jelenítik meg a hirdetésekben. E törvények szerint a meztelenség vagy erotika egy hirdetésben sértő, megalázó, ha a benne szereplő személy szexuális tárggyá van redukálva. Az alapot az emberi méltóság és a női jogok elismerése, tisztelete adja. Németországban már az alkotmány kimondja, hogy a nők személyiségi jogai bizonyos fokig felülírhatják a véleménykifejezés szabadságát és így a versenytörvényben már ez alapján szabályozhatók a hirdetések. Ezekben az országokban (Norvégia, Dánia, Bulgária, Franciaország, Németország, Anglia) a szabályozás lehetőséget biztosít a szexuális alapon történő megkülönböztetés miatt indított bírósági eljárásokra is.

Ezzel szemben itthon lépten nyomon találkozunk, elsősorban különböző cégek, a női testet szexista módon, szinte termékként vagy egyszerűen "húsként" megjelenítő, fogyasztásra buzdító hirdetéseivel. De az idei EFOTT (Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója) fesztivál óriásplakátja szexizmusban akár felül is múlja a pusztán „kereskedelmi” célú hasonló hirdetéseket, reklámokat. A Párbeszéd női esélyegyenlőségi szakpolitikusaként kérdezem az EFOTT szervezőit, úgyis mint a nevéből adódóan egy felsőoktatási rendezvény szervezőit, hogy nem találják ezt ultra gáznak? Mire gondoltak amikor ezt a plakátot jóváhagyták, megrendelték? Ez a plakát majd mágnesként vonzza oda az ország különböző területeiről a főiskolásokat, egyetemistákat?

Mi a Párbeszédben elkötelezettek vagyunk a női esélyegyenlőség ügye mellett és szót emelünk mindenfajta diszkrimináció ellen, sújtson az bárkit nemtől függetlenül. Mivel a hazai jogalkotás ezen a területen meglehetősen hézagos, elkenő és általánosító ezért az európai gyakorlatnak megfelelő törvényalkotást tartok kívánatosnak, a szigorúbb szabályozás érdekében.

Hegyesi Beáta női esélyegyenlőségi és családvédelmi szakpolitikus

facebook_1500022732210.jpg

Fotó:https://www.facebook.com/anemaznem

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hegyesibeata.blog.hu/api/trackback/id/tr9412665447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása