Hegyesi Beáta blogja

KözÉrt

KözÉrt

Út a párbeszédhez

2016. november 29. - Hegyesi Beáta

Remeteszőlősön demokrácia “történik”. Érdekes fordulat. Hát az nem csak úgy van? Papírforma szerint lassan három évtizede behoztuk, kicsomagoltuk, összeraktuk és azóta is gyönyörködünk benne. Mostanság letörött ugyan pár alkatrész, sőt kezd gyanússá válni, hogy nem is raktuk mi ezt össze rendesen, de azért csak működik, ha máskor nem, hát négyévente.

fejer16112603low.jpg

Mi történik tehát Remeteszőlősön? Semmi több, minthogy a helyi lakosság lehetőséget kapott a párbeszédre választott önkormányzatával arról, hogy mire is költsék el az általuk befizetett néhány tízmillió forintot. Pontosan úgy, mint egy egészséges demokráciában. Sajnos az idáig vezető út azonban tartalmazott néhány kanyart is. Az ügy szerencsésen indult, az önkormányzat sikeresen pályázott uniós forrásokra, amellyel egy hozzávetőleg egy kilométeres út, 130 milliós költségének 70%-a áthárult a kontinens gazdagabb adófizetőire. Így a helyi lakosságot csak házanként 270 ezer forint hozzájárulásra kérte az önkormányzat, a maradék forrást pedig hitelből teremtette elő. Felvetődik ugyan, hogy az ár talán kicsit magas, de ajándék lónak, ugye... A problémák akkor kezdődtek, amikor a lakosság a felállított hivatalos plakátról tudta meg, hogy mennyi pénz is jött a projektre. Sőt mi több, az önkormányzati tartozások 2012-es konszolidációja kapcsán, Remeteszőlős 56 milliós “adóssága” is a központi költségvetésre hárult. Így hát a lakosság egy részénél felvetődött, hogy az útépítés jogcímén beszedett összeg alighanem megmaradhatott a település kasszájában, és erre szeretettek volna a település vezetőitől választ kapni.

A gondok forrása az volt, hogy az önkormányzat, nem tekintette kötelességének, hogy teljes körű tájékoztatást adjon a források pontos felhasználásáról. A lakosság képviseletét ellátó ügyvéd felkérésére sem születtek kielégítő válaszok. Sőt az illetékes Kormányhivatalhoz való fordulás sem hozott sikert. Végül a Párbeszéd Magyarországért közérdekű adatigénylése eredményeként jutottak fontos, eddig hiányzó információkhoz és a blog írójának, az önkormányzatnál való közbenjárásának köszönhetően született határozat, a konzultáció elindításáról a lakosság és a község vezetősége között. Az alig 800 fős településen több lehetséges fejlesztési igény kínálkozik, amelyre az útépítésre “pluszban” befizetett pénzt akár - közös döntés alapján - fel is lehet használni. Ami azonban a lényeg, hogy Remeteszőlősön a közösség ügyeinek intézése, több év után ugyan, de elindult egy új úton.

fejer16112611low.jpg

Ritkán tudatosítjuk itt Magyarországon, hogy a demokratikus államok nem az átláthatatlan bürokrácia, egy alkotmány vagy a négyévente tartandó választások által lesznek demokratikusak. A demokrácia lelke a problémákat közösen megoldani kívánó emberek párbeszédében van. Legyen bár a közös nevező az azonos lakhely, vagy bármely egymás érdekeit átfedő cél, amely spontán csoportokat szül, akik közösen, konszenzusra törekedve igyekeznek megoldani a felmerülő problémákat. Így megvalósítva azt, amit a demokráciának, illetve a politikának jelentenie kell. Ezért fontos ma Remeteszőlős.

Az előzményekről itt olvashat: http://index.hu/belfold/2016/07/19/remeteszolos_utfelujitas/#

Fotó: Fejér Martin

A bejegyzés trackback címe:

https://hegyesibeata.blog.hu/api/trackback/id/tr1112007236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jakab.gipsz 2016.11.29. 16:57:25

Fogadjuk el a beszámolót az eset kapcsán objektívnek, ez esetben valóban szükség van a tételes elszámolásra, már csak a rend kedvéért is.
süti beállítások módosítása