Hegyesi Beáta blogja

KözÉrt

KözÉrt

Mégsem lesz pláza Budakeszin

2016. december 09. - Hegyesi Beáta

 

Május 8-án Pláza-láz a Buda környéki településeken címmel írtam, Budakeszi önkormányzatának üzletközpont építési tervéről. Emlékeztetőül, a tervek egy 5 ezer négyzetméteres, 150 férőhelyes mélygarázsos komplexumról szóltak a város szívében, a Fő utcán, hitelből. Az átgondolatlan pénzügyi, gazdasági és kereskedelmi koncepción felül a legriasztóbb a város már fennálló forgalmi és környezeti problémáinak teljes figyelmen kívül hagyása volt.

Ez ellen emeltem szót, mint helyi lakos és politikus, valamint indított aláírásgyűjtést a Párbeszéd. A polgármester asszony a velem folytatott nyílt levelezésben véleményemet - hogy az üzletközpont tovább mélyítené a közlekedés már így is katasztrofális helyzetét valamint, hogy az ehhez kapcsolódó még nagyobb torlódások tovább rontanák a Fő utca illetve az egész település levegőjét - a város fejlődésének akadályoztatásaként, hangulatkeltésként állította be. De ennek ellenére, nyilván érzékelve a lakosság többségének elutasítását is, az önkormányzat megbízást adott környezeti hatástanulmány elkészítésére.

A három részes, novemberben elkészült és a lakossági közmeghallgatáson ismertetett tanulmány engem igazolt a forgalom, a levegő minőség és a zajterhelés vonatkozásában is.

15356943_10208050695892889_975835070_n.jpg

A tanulmány leszögezi, hogy a Fő utcán a forgalom nagysága már most is csúcsidőben, meghaladja nemcsak a megfelelő hanem még az eltűrhető szolgáltatási szintet is. A Fő utca forgalma akkor fog csak csökkenni, ha elkészül az MO nyugati szektora - ami tudjuk az elkövetkezendő 10-20 évben még a tervek között sem szerepel - vagy egy Budakeszit elkerülő út.

Az elvégzett zajmérések és számítások alapján megállapítható, hogy a jelenlegi közlekedési zajterhelés is, a Fő utca mentén a legtöbb helyen - nappal és éjjel - meghaladja a határértéket.

A levegő minőségének vizsgálata - meglehetősen vitathatóan - csak két távoli automata mérőpont, 2. kerület Széna tér és Pesthidegkút, adataira épül. Budakeszin, helyben nem végeztek légszennyezettség mérést. De még így is kiderül, hogy az elmúlt 6 évben a levegő pl. nitrogén dioxid értéke folyamatosan meghaladja az egészségügyi határértéket.

15356093_10208050695812887_410283313_n.jpg

December elején levélben fordultam a polgármester asszonyhoz, hogy a hatástanulmány megállapításai ellenére továbbra is ragaszkodnak-e a pláza építés ötletéhez. A válasz: "...megerősítem, hogy az önkormányzat nem tervezi üzletközpont építését a tárgyi területen..." Győzött a józan ész! Már csak egy kérdés maradt, miből és mikor lesz Budakeszinek új vagy felújított művelődési háza? Ugyanis az üzletközpont építésének ötletét az adta, hogy ehhez a projekthez kapcsolva kigazdálkodható lesz, mivel a városnak nincs pénze. Viszont a már kezdetekkor is nyilvánvalóan elhibázott koncepcióra, eddig elköltött a város kb.120 millió forintot. 

 

Fotó: Fejér Martin

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hegyesibeata.blog.hu/api/trackback/id/tr9612030223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása