Hegyesi Beáta blogja

KözÉrt

KözÉrt

Kullancsinvázió vagyis mire számíthatunk az enyhe tél után?

Betiltották a központi kullancs gyérítést a közparkokban és erdei sétautakon?

2016. április 27. - Hegyesi Beáta

Az elmúlt hetekben több aggasztó cikket, posztot és hozzájuk kapcsolódó kommentet olvastam az elszaporodó kullancsokkal kapcsolatban. Mivel az agglomerációban lakom erdőkkel, mezőkkel körülvett településen, így érintettként kicsit utána néztem a magyarországi helyzetnek. 

Az elmúlt pár év enyhe telei kedveztek a populációk növekedésének. Az erdők avartakarója alatt, a nedves talaj és a párás levegő kiváló környezet számukra az áttelelésre. Magyarország északi és nyugati része Európa leginkább fertőzött területei közé tartozik. A kullancsok által terjesztett betegségek közül csak a kullancsencephalitisre van védőoltás. A leggyakoribb fertőzésre a Lyme-kórra nincs. 

A helyzet súlyosságára hívja fel a figyelmet egy szakmai szervezet is. Szakértőik szerint az elszaporódó kullancsok miatt a kullancsencephalitist és a Lyme-kórt nem csak az erdőben, hanem bármilyen más szabadban folytatott tevékenység során parkokban, játszótereken, kerti munkát végezve is elkaphatjuk. Az Országos Epidemiológiai Központ - még a weblapjukon nem közölt - statisztikája szerint 2015-ben 1445 Lyme-kórral fertőzött új esetet regisztráltak, a 2014-es 615 megbetegedéssel szemben. Az encephalitis esetszám is egy év alatt 31-ről 106-ra nőtt. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint az utóbbi években, a klímaváltozás hatására elszaporodó populációk egész Európában veszélyes mértékben megnövelték a fertőzések számát és olyan helyekről is jelentettek megbetegedéseket ahol eddig ez a probléma nem volt jelen.

Az Európai Unió 2006-ban döntött arról, hogy az évtizedek óta európa szerte használt kullancsirtó szereket felülvizsgálatra kötelezi és az így készült új jegyzék szerint csak környezet és humántoxikológiai szempontból bevizsgáltak  használhatók. Tehát a kullancs gyérítés nem került betiltásra, csak a környezetkárosító szerek használata! Ennek az uniós rendeletnek hatására 2007-ben az Országos Tisztifőorvosi Hivatal visszavonta a nálunk használatos egyetlen permetezőszer az Actellic 50 EC engedélyét. Mivel az elmúlt majdnem 10 évben egyetlen gyártó sem kezdeményezte új szer engedélyeztetését Magyarországon a nagy költségek miatt, így a kullancs elleni védekezés egyéni problémává vált. A környező országokban többek között Ausztriában, Olaszországban és Romániában is van központilag elrendelt és végrehajtott permetezés.

Miközben utána olvastam a témának, egy érdekes dologra bukkantam. Magyarországon két biológus kutató a 2000-es évek elején kísérletezett és fejlesztett ki egy patogén gombákat tartalmazó irtószert, amely nem okoz kárt a környezetben, csak a kullancsokat fertőzi meg. Ehhez hasonló szereket már sikerrel alkalmaznak Angliában, Franciaországban és az USA-ban. Magyarországon úgy tűnik több mint 10 év is kevés hozzá, hogy megfelelő támogatást kapjanak és gyártót találjanak.

Friss hír: most hangzott el egy rádió műsorban, hogy "lehetséges" jövőre elkezdődik a gomba alapú kullancsirtó szer gyártása valamint hazai és külföldi forgalmazása.  Hurrá, ha csak tizenvalahány évet kellett várni már magára az ígéretre is, akkor a megvalósulásig hátralévő pár évet már szkafanderben féllábon is kibírjuk!

kullancsterkep.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hegyesibeata.blog.hu/api/trackback/id/tr58662772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zuulululu 2016.04.27. 19:21:46

"lehetséges"
?????
Tehat nem lesz semmi?

Hegyesi Beáta 2016.04.27. 21:05:55

@zuulululu: Idén szerintem biztos nem. A tempót elnézve a jövő évre se vennék mérget.

strobe 2016.04.27. 22:12:32

Ezt egyszerűen nem hiszem el..sajnos magam is Lyme-os vagyok,annak "ezernyi"hatásával.csak meg kell nézni a blogokat ami ezzel foglalkozik mennyire nem ismert betegség ez.ha félrekezelik vagy nem ismerik fel,súlyos mellék hatásokkal jár,akár halált is okoz...sajnos sok orvos abszolút nem foglalkozik vele,vagy nem gondol rá..nagyon sok pénzt el lehet költeni rá, antibiotikum kúrák stb..valakinek fel kellene hívnia figyelmet mert a köztudatban annyi van kell egy oltás aztán ok.KÖZEL SEM!!!!van a Magyar Kullancs Szövetség...vagy mi..de minek..könyörgöm, hogyan óvod meg a családodat???nézed mindennap???mindenét??állítólag Európában az egyik legfertőzöttebb rész Magyarország nyugati része...Üdv mindenkinek.

TheQuestion 2016.04.27. 22:35:19

Itt az Észak-Alföldön talán két hónapig tartott a kullancsmentes időszak. Nem kell kivinni a kutyákat, a kertben simán összeszedik. A csipesz szinte minden nap használatban volt. A cseppes módszer nálunk nem jött be, de most úgy néz ki, egy jobbfajta spéci nyakörv és egy ultrahangos bigyó együtt távoltartja őket. Mondjuk ez utóbbi is csak akkor működik, ha nem vízes.

BiG74 Bodri 2016.04.27. 22:58:45

Kibaszott nagy szakemberek ülnek ma Magyarország hivatalainak 99%-ban.

Hegyesi Beáta 2016.04.29. 08:31:39

@strobe: A Kullancs Szövetség szerepét én sem egészen értem. Úgy tűnik semmilyen érdekérvényesítő ereje nincs. Mielőtt megírtam a blogbejegyzést ki szerettem volna kérni egy olyan orvos véleményét aki kompetens a témában, azt mondta, hogy jól fel kell öltözni! Ennyi. Nyáron kb. 35 fokban sportolás, kerti munka, stb. közben.

Hegyesi Beáta 2016.04.29. 08:36:04

@BiG74 Bodri: Én is úgy gondolnám, hogy az "illetékes hatóságoknak" nem arra kéne várnia, hogy valamelyik gyártó majd magától, piaci alapon engedélyeztet egy szert. Ez szerintem népegészségügyi probléma és ennek megfelelően kéne kezelni.
süti beállítások módosítása